Ben je er klaar voor? Wij wel!

 

Na een jaar vol Corona-gedoe zijn we er helemaal klaar voor. We gaan Swimrunnen. En hoe! Met jou en bijna 300 andere deelnemers gaan we er een prachtige dag van maken. Samen met de camping, boswachters, havenmeester en mensen uit de regio hebben we er weer een mooie uitdaging voor jullie van gemaakt. We hebben er zin in om jullie te zien presteren tijdens deze 4e editie van de Lauwersmeer Swimrun!

 

Wanneer: 18 september 2021

Waar: Siblu Camping Lauwersoog, het Booze Wijf, Strandweg 1, 9976 VS Lauwersoog

Starttijden: 15M om 11:00 uur, 10M om 11:50 uur en 10KM om 12:00 uur

Startnummer: Volgt komende week

 

We zijn ervan overtuigd dat dit een mooie editie gaat worden. Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Nog meer mensen komen genieten van het mooiste natuurgebied van Noord Nederland!

 

We gaan ervan uit dat je in topvorm bent en dat je optimaal voorbereid aan de start komt te staan. En volgens ons is het dit jaar weer mogelijk om dat in groepen te doen, maar daarom vragen we ook wat aan jullie. Natuurlijk houden jullie netjes 1,5 meter afstand van elkaar. Als jullie dat doen hoeven we niet meer te starten in rijtjes. We gaan er daarbij vanuit dat je jezelf hebt getest of dat je bent gevaccineerd. En ook niet onbelangrijk, we gaan ervan uit dat jullie je enigszins in kunnen houden; ga niet allemaal vooraan staan omdat je de allersnelste wilt zijn. Onthou, het is een evenement, geen wedstrijd! En als je echt zo snel bent dan haal je die andere swimrunner onderweg vast wel ergens in! En vergeet vooral niet te genieten van de omgeving en de aanwezigheid van je medesporters.

 

We houden natuurlijk wel rekening met Corona, daarom gelden naast de standaard regels die we inmiddels allemaal kennen nog enkele andere maatregelen, waarbij de belangrijkste regel is dat deelnemers geen gebruik maken van de faciliteiten van het restaurant.

 

Inschrijving – Aanmelden doe je dit jaar buiten in een tent vlak naar de start-finish boog. Je krijgt van ons een chip en startnummer hesje te leen, deze lever je na afloop weer in.

 

Omkleden – Het omkleden doe je bij je eigen auto op de parkeerplaats; we verwachten je in je sportkleren bij het inschrijfbureau komt. De grote parkeerplaats ligt aan de oostkant van de camping. Er staan parkeerwachters om je op ta vangen.

 

Start – Starten doen we in groepen. De 15M groep start om 11.00u, de 10M groep start om 11:50u en de 10K groep start om 12.00u. Hou er rekening mee dat jullie onderling voldoende ruimte houden en dat je dus niet precies op het genoemde tijdstip over de startlijn zult vertrekken. Je krijgt van ons een chip mee zodat we achteraf je exacte tijd kunnen bepalen.

 

Route – Verschillende delen van de route worden door alle deelnemers afgelegd. Ondanks de verschillende starttijden zullen sommige delen overlappend zijn. Op de meeste plekken is er genoeg ruimte om elkaar te passeren, maar op sommige trajecten zal dat wat minder goed kunnen. Kijk daarom af en toe over je schouder zodat je misschien iemand nog kunt laten passeren op zo’n breed traject als je ziet dat het pad wat nauwer wordt.

Voor de langste afstand hebben we goed nieuws, want dit jaar mogen we weer over het militair oefenterrein! Op naar de tankgrachten!

 

De GPX route kun je downloaden via https://swimrunsport.com/parcours-en-route/

Op deze pagina staan ondertussen ook de definitieve routes die we dit jaar gebruiken.

 

Eten en drinken – Onderweg zijn meerdere posten waar je wat te eten en drinken krijgt. Bij alle  locaties waar je het water uit komt zorgen we sowieso voor schoon drinkwater.

 

Tijdwaarneming – Omdat niet iedereen op hetzelfde moment over de startmat loopt kan de netto tijd iets afwijken van de bruto tijd. Voor de uitslagverwerking wordt de bruto tijd aangehouden.

 

Weet wel dat we hopen dat jullie jullie vooral mee doen om de uitdaging en het genieten van de natuur. Als je de snelste wilt zijn vinden we dat ook heel leuk, maar dat mag niet ten koste gaat van de veiligheid van anderen.

 

Finish – De finish is contactloos. Je medaille moet je zelf pakken en de spullen die je van ons gekregen hebt leg je terug op de tafels. We zorgen ervoor dat we iets te eten voor jullie hebben, zodat je niet met een lege maag naar huis hoeft te vertrekken.

 

Douchen/toliet – Na afloop kun je douchen in het toiletgebouw van de camping, of afspoelen onder de koude douche op de finish-locatie. Het aantal douches is beperkt, dus als je niet wilt wachten zul je even op je tanden moeten bijten en de koude douche-challenge aan moeten gaan.

Toiletten vind je ook in het toiletgebouw, of in de Dixies op het finish-terrein. De toiletten in het restaurant zijn alleen voor gasten van het restaurant, niet voor deelnemers.

 

Toeschouwers – Toeschouwers zijn welkom, maar kom alsjeblieft niet allemaal naar de finish-locatie. Langs de route zijn er veel plekken waar je alles goed kunt zien. We willen graag de deelnemers de mogelijkheid geven om op 1,5m afstand nog even kort met elkaar na te praten rondom de finish. Het zou jammer zijn als dat niet zou lukken omdat er teveel toeschouwers rondlopen.

 

 

Briefing

 

Voorgaande jaren hadden we een uitgebreide briefing omdat Swimrun een betrekkelijk nieuwe sport was en de deelnemers niet precies wisten wat ze konden verwachten. Inmiddels lijkt een uitgebreide briefing niet meer nodig, maar natuurlijk zullen we jullie nog wel informeren over de laatste zaken om rekening mee te houden voordat jullie vertrekken. Voorafgaand aan het startschot zal deze korte briefing plaatsvinden bij de startboog.

 

 

Algemene opmerkingen

 

Natuurlijk zijn er nog algemene opmerkingen, die je op onze website terug kunt vinden, maar die we graag ook nog even in deze nieuwsbrief willen melden.

 

Veiligheid, wetsuit & fluit – We zullen tijdens de briefing vertellen dat wetsuits verplicht zijn. Ieder jaar krijgen we daar vragen over, maar voor jouw eigen veiligheid is een wetsuit een must. Gezien de verwachte lage water-temperatuur en de verraderlijke wind over de dijk is zo’n pak geen overbodige luxe!

Daarnaast gelden ook alle andere regels die ook bij de ‘echte swimrun’ horen, waarbij veiligheid een belangrijk punt is. Omdat we ervoor gekozen hebben om mensen ook individueel te laten deelnemen is een fluitje zeker verplicht. De route door het bos is uitdagend, en gaat dus ook over oneffen terrein en soms door wat hoger gras. Mocht het zo zijn dat je door je enkel zwikt waardoor je niet verder kan is het handig om met een fluitje anderen te laten weten dat je hulp nodig hebt. Tijdens de tocht zullen wel fietsers mee rijden, maar die kunnen niet iedereen constant in de gaten houden. De route gaat trouwens niet dwars door de struiken. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je wetsuit om die reden kapot gaat.

 

‘Wedstrijd’-regels voor duo’s – Duo’s mogen niet verder dan 10m bij elkaar vandaan zwemmen. Om er zeker van te zijn dat dat laatste gebeurt mogen duo’s met een lijn met elkaar verbonden zijn. Dit is geen verplichting, maar wel heel veilig en dus moedigen we dat aan! Als jullie dat willen mogen jullie die lijn omhouden tijdens het hardlopen, met uitzondering van het eerste stuk na de start. Jullie mogen natuurlijk gebruik maken van paddles en drijvers, maar alles wat je bij de start meeneemt moet je bij de finish nog bij je hebben!

 

Blauwalg – Je kunt zien dat de route ook dit jaar weer via het diepere deel van het Nieuwe Robbengat loopt, waar een behoorlijke golfslag kan ontstaan als het flink waait. Dit is iets om rekening mee te houden! Het voordeel van die route is dat er nauwelijks blauwalg in dat deel van het Niewe Robbengat zit. Net als vorig jaar geldt er op dit moment rond de ondiepe stranden nog een waarschuwing voor een kans op huidirritatie en maag-/darmklachten door blauwalgen. Met name kinderen en ouderen lopen risico. De afgelopen dagen heeft het flink geregend waardoor het water schoner is geworden, maar houd er rekening mee dat je geen water binnen wilt krijgen. Als geoefende zwemmer was je dat toch al niet van plan, toch? Let wel op, we kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat je absoluut geen last van de blauwalg zult hebben. Als je mee doet, doe je dat op eigen risico. Mochten er in de komende dagen nog wijzigingen zijn in de adviezen, waarbij waarschuwingen worden omgezet in zwemverboden, dan zullen we de routes daar natuurlijk op aanpassen.

 

Veiligheid en route – Op de route dien je op sommige plekken in het bos rekening te houden met moutainbikers, die vanuit tegengestelde richting komen. Deze fietsers gaan voor, dus moet je even aan de kant stappen als ze eraan komen.

Daarnaast geldt tijdens het zwemmen dat het aan de zijkanten van het Lauwersmeergebied erg ondiep is, en dat op sommige plekken flinke keien liggen. Je mag nergens het water in springen of duiken, behave van de hogere steigers. Omdat het aan de kanten niet heel diep is loopt de zwemroute wat verder bij de kant vandaan. Voordeel is wel dat als het zwemmen niet gaat zoals je zou willen, je bijna overal kunt gaan staan. Daarnaast varen er boten mee die alles in de gaten houden.

 

EHBO – Op verschillende plekken op de route zijn EHBO-posten. De EHBO-ers hebben natuurlijk van alles bij zich. We moedigen jullie aan om zelf ook wat mee te nemen, al is het alleen maar om niet onder het bloed te komen zitten als je bijvoorbeeld je hand openhaalt aan een scherpe schelp in het water (ik spreek uit ervaring).

 

GPS – De route is met pijlen uitgezet, gps-apparatuur is in principe niet nodig. Helaas kan het gebeuren dat er pijlen verdwijnen. Als je de route in je horloge kunt programmeren raden we dat aan. Natuurlijk zullen we dit jaar ook weer goed de route in de gaten houden, maar als iemand ergens in het bos ‘een leuk grapje’ probeert uit te halen kunnen we dat niet voorkomen.

 

 

Siblu Camping Lauwersoog – Nabij de start/finishlocatie op Camping Lauwersoog is genoeg parkeerruimte. Parkeerwachters zullen je de juiste parkeerplaats wijzen. Wil je er zeker van zijn dat je echt op tijd bent, of zelfs al eerder het gebied wilt verkennen, of na afloop nog eens op je gemak nalopen, dan is het misschien een goed idee om een plekje te reserveren op de camping of in één van de chalets op het recreatieterrein. Hou wel de temperatuur in de gaten, want het is natuurlijk niet meer hoogzomer, dus een goede slaapzak meenemen is verstandig.

 

Succes

 

Nou, volgens ons zijn jullie zo weer op de hoogte! Mochten jullie naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen of opmerkingen hebben dan horen we het graag. Nog veel succes met de voorbereidingen, en we zien elkaar op 18 september!

 

 

 

Met sportieve groet,

Stichting 40Mijl